Norsk tipping sitt logobytte gjør at noen og enhver kan undres over hvordan en logo kan ha en prislapp på over hundre millioner.
Er det et byrå som priser sitt arbeid i svimlende summer? Griske konsulenter som håver inn på nordmenn som har spilt Lotto bare fordi selskapet vil friske opp identiteten sin? Svareter enkelt; nei, det koster ikke hundre millioner kroner for en logo, men det koster å endre eller oppgradere alle steder den er trykket fra før.
Jeg har ofte hørt folk stusse over prisene på en logo, når det “bare er å skrive inn navnet på skjermen og velge en font”. Hadde det enda vært så enkelt.
En god logo er mye mer enn noen tastetrykk og valg av skrifttype. En logo er bedriftens ansikt utad. Den synlige identiteten som skaper en merkevare som er lett gjenkjennelig blant både kunder og konkurrenter.
Verdien av en logo
For å forstå hvorfor du betaler for en logo må du først anerkjenne verdien av den. Store bedrifter betaler ofte mer for en logo enn hva en frivillig organisasjon gjør. Det kan virke både urettferdig og rart at noen skal få en logo mye billigere enn noen andre, men for store bedrifter er verdien av en logo ofte mye større enn hva den er for en liten lokal bedrift som har et langt mindre nedslagsfelt. Store bedrifter som Norsk tipping, Equinor og Telenor bruker svimlende høye summer når de oppgraderer merkevaren sin. De skal tross alt være (nesten) over alt, hele tiden, i mange land over hele verden. Det trenger ikke Hjørnet kebab og pizza AS. Da sier det seg selv at prisen er forskjellig.
Dette mener kundene:
“Som redaksjonssjef i forlaget Orage har jeg hatt stor glede av Veronica som grafisk designer. Hun er proaktiv, arbeidsvillig og setter seg alltid godt inn i en oppgave. Veronica er enkel å kommunisere med, omgjengelig av natur og forstår raskt og godt kundens ønsker og behov. Hun er kreativ, løsningsorientert og alltid på jakt etter det siste innen design.»
– Frode Hauenschild, Orage as
Designprosess
En uerfaren og rimelig grafisk designer vil ofte bruke ferdig genererte elementer som ikoner eller andre illustrasjoner, slenge på et navn og si seg ferdig. Så fint, tenker kanskje du. Raskt levert! Jeg mener at prosessen frem til det ferdige produktet er avgjørende for sluttproduktet. Derfor bør du spørre designeren du har engasjert om designprosessen. Se også over designerens portefølje for å se om du liker det grafiske uttrykket. Se Ilumi sin portefølje her.
For å forstå mer om hva en logodesigner bør svare, vil jeg utdype litt om min prosess.
1. Utforske og kartlegge
Jeg bruker ca 1-2 timer på å intervjue klienten, avhengig av prosjektets størrelse
2. Forarbeid
I denne delen skal jeg kartlegge nøkkelord som representerer bedriften, dens verdier, mål, menneskene, målgruppen, konkurrenter, nøkkelord, slagord og andre relevante aspekter som vil påvirke designet. Denne delen av prosessen kan ta flere timer, avhengig av størrelsen på bedriften og jobben.
3. Drodle
Dette kan også ta lang tid. Tegne, viske ut, tegne på nytt.. tenke utenfor boksen.
Bak enhver logo finnes det mange forslag som aldri får se dagens lys.
4. Fra idé til vektor
Jeg velger ut noen av skissene og digitaliserer dem. Her vil jeg se om designet kan fungere, både i stort og lite format, på ulike bakgrunner og med farger.
5. Resultat
Nå har jeg kommet så langt at jeg skal lage en presentasjon av hva jeg har jobbet så langt og vise frem resultatet. Alle timene som har gått med på de øvrige punktene skal nå fortelles. Historien om hvordan logoen ble skapt. Hvilke veier som ble tatt og hvorfor jeg tok dem.
Alltid hvorfor. Det finnes ingen tilfeldigheter.
6. Presentasjon av logo
Logoen(e) skal presenteres for kunden. Her vises ideene frem med en forklaring og utdyping om hvorfor jeg tok den retningen jeg gjorde og hvorfor logo-forslagene vil kunne fungere for kunden.
7. Oppfølging
Når kunden har fått presentert logoen(e), får h*n noen dager på å vurdere og drøfte før vi møtes og kunden kommer med sine tanker og tilbakemeldinger.
8. Happy camper
Dersom kunden er tilfreds med logoforslaget, kan jeg ferdigstille konseptet.
9. Skivebom
Dersom kunden ikke liker noen av forslagene, må jeg kartlegge hva som mangler og hvor det gikk galt, for så å begynne på steg én, tegnebrettet. Da vil jeg skissere et nytt forslag, uten ekstra kostnader for kunden.
10. I mål
Når vi endelig er i mål skal logoen lagres opp i alle formater og varianter kunden vil trenge. Kunden får da en komplett mappe med alt logo-materiell.
11. Ekstra
Når logoen er på plass vil jeg designe visittkort og annet materiell kunden har behov for.
Dette mener kundene:
“Jeg kontaktet Veronica da jeg trengte en logo for selskapet mitt Döderlein Invest, fordi jeg trengte en designer som kunne forstå hva jeg trengte og som kunne levere. Jeg er svært fornøyd med jobben hun gjorde. Hun leverte til tiden og viste med sine forslag at hun hadde gjort et grundig arbeid med å sette seg inn i hva selskapet skulle representere og etterkom mine forventninger og ønsker. Jeg kan absolutt anbefale henne videre.”
– Daniel Döderlein, Döderlein invest
Hva er ditt budsjett?
Finn ut hva som er et passende budsjett for din bedrift. Da vil designeren tilpasse seg etter det.
En grafisk designer vil bruke en liten del av designprosessen foran en skjerm, og mye av arbeidet er ikke like synlig. Alt arbeidet med å kartlegge bedriften, konseptet, hva logoen skal reflektere, idémyldring, skissering, testing og logoanalyse tar tid. Hva er logoen din verdt for deg?
